" Sinun luonasi on elämän lähde, sinun valostasi me saamme valon. Ps. 36:10

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry (SRK)

VARAUTUMINEN KORONAVIRUKSEN VARALTA

SRK – tiedote 10.3.2020 

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 - tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita. 

Terveydenhoitoviranomaiset koordinoivat Suomessa varautumista pandemiaan. Suomen sairaaloilla on hyvä valmius todeta tartunnat ja hoitaa sairastuneita eristyksessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa kansainvälistä tilannetta ja kehittää ohjeistusta terveydenhuollolle ja laboratorioille. 

Virus tarttuu ihmisestä toiseen nykytiedon mukaan pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää. Leviämisen tehokkuutta eikä tartuttavuusaikaa vielä tunneta tarkasti. Sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. 

SUOSITUKSET RAUHANYHDISTYKSILLE JA LEIRIKESKUKSILLE 

Seurojen ja muiden kokoontumisten yhteydessä on tärkeä muistaa hyvä käsi- ja yskimishygienia (käsien pesu, kättelyn välttäminen ja yskiminen paperinenäliinaan tai hihan yläosaan). 

Kaikesta kättelystä on suositeltavaa pidättäytyä tartuntojen ehkäisemiseksi. Hyvä käytäntö on laittaa rauhanyhdistyksen tai leirikeskuksen ulko-oveen esimerkiksi seuraavanlainen tiedote: 

EMME KÄTTELE!
LIIKKEELLÄ ON USEITA TARTTUVIA TAUTEJA 

Ihmisten tervehtiminen tilaisuuksissa voi tapahtua ystävällisesti, vaikka pahimpana tartuntakautena kättelystä pidättäydytäänkin. 

Koronavirus on ollut tähän asti erityisen vaarallinen tartunnan saaneille iäkkäille ihmisille ja ihmisille, joilla on pitkäaikainen sairaus. Rauhanyhdistyksen ja leirikeskusten toiminnassa on otettava huomioon nämä erityiset riskiryhmät. 

Tiedot koronaviruksesta ja sen levinneisyydestä muuttuvat jatkuvasti. Rauhanyhdistyksissä ja leirikeskuksissa on tarpeen seurata viranomaisten ajantasaisia ohjeita ja ottaa tarvittaessa yhteyttä paikallisiin terveysviranomaisiin.